Praská realitná bublina?
28. 10. 2023

Praská realitná bublina?

Počas minulého roka dosiahli ceny nehnuteľností svoje historické maximá a keďže rástli aj ceny hypoték, situácia na realitnom trhu sa začala výrazne meniť. Vysoký záujem o kúpu vlastnej nehnuteľnosti vystriedal nezáujem z dôvodu vysokých cien, pretože hypotéku, dofinancovanie a kúpu nehnuteľnosti si už nemohol dovoliť takmer každý, ako tomu bolo doposiaľ. Ochladzovanie realitného trhu na seba nenechalo dlho čakať.

Súčasné štatistiky však prinášajú dobré správy ohľadom cien nehnuteľností. Už od začiatku roka sme pocítili pokles cien bytov na realitnom trhu a podľa Národnej banky Slovenska už v prvom kvartáli roku 2023 klesla priemerná cena za meter štvorcový o 105 eur na sumu 2556 eur. Pokles cien pokračoval a v polovici tohto roka už bola priemerná cena za meter štvorcový na úrovni 2498 eur.

Najvýraznejší pokles cien dvojizbových bytov bol zaznamenaný v Banskobystrickom kraji, čo vyplýva aj z toho, že tu bol zaznamenaný najvyšší rast cien. Dvojizbové byty dosiahli medziročný pokles cien až o 43 000 eur. V súčasnosti si dvojizbák v BanskejBystrici kúpite za priemernú cenu približne 139 000 eur.

Najmenší pokles cien bytov nastal v Nitre, Žiline či Trenčíne, kde nebol nárast cien až taký výrazný a tým pádom sa medziročný pokles cien pohyboval od 6000 do 9000 eur. V súčasnosti majú ceny dvojizbových bytov klesajúci charakter a dá sa predpokladať, že sa budú naďalej znižovať, práve kvôli ochladeniu realitného trhu.

Ceny trojizbových bytov taktiež začali klesať, no napríklad v Bratislave môžeme pozorovať zaujímavé zmeny. Kým v Bratislave III. nastal medziročný pokles až o 51 000 €, v centre hlavného mesta cena trojizbákov naopak stúpla až o 55 000 eur. Tieto rozdiely sú spôsobené aj atraktívnosťou a kapacitnými možnosťami danej lokality.

Môžeme však tvrdiť, že na ceny nehnuteľností má najväčší vplyv zdražovanie hypoték. Keďže rástli úrokové sadzby hypotekárnych úverov v kombinácii s príliš vysokými cenami nehnuteľností spôsobili prepad dopytu a vďaka tomu v súčasnosti ceny nehnuteľností klesajú. Vývoj situácie je však nepredvídateľný, aj keď je predpoklad, že v najbližších mesiacoch budú ceny naďalej klesať.

Anetta Vlčáková
Autor: Anetta Vlčáková

Senior maklér, certifikovaný realitný poradca

 
Člen realitnej únie Slovenskej republiky  

Pomáham klientom kúpiť, prenajať alebo predať nehnuteľnosť tak, aby sa splnili ich predstavy o vysnívanom bývaní. Zabezpečím vám kompletný servis od prvého kontaktu až po odovzdanie nehnuteľnosti.

Svoje skúsenosti som získala počas praxe vo svete realít od roku 2008. Stále svoje znalosti však rozvíjam, aby som Vám – našim klientom poskytla služby na najvyššej profesijnej úrovni.
Niektoré z nich:

* Certifikovaný realitný poradca
* Mediátor
* Milionový makléř (moderní prodejní techniky: homestaging, videoprehliadky)
* Poskytovanie úverov
* Psychologické faktory úspechu v realitnom obchode...

K tomu patria moje nadštandardné vzťahy s bankami, katastrom, znalcami... Rada s Vami prekonzultujem aj finančné služby, aby ste mali to najlepšie, čo súčasný trh ponúka.

Čo to pre vás znamená?
Poskytnem Vám komplexné riešenie pod jednou strechou. Už nemusíte zisťovať a porovnávať.
Verím, že mnou poskytnuté služby vám uľahčia život a prinesú očakávané bývanie.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

REALITNÉ PODVODY alebo AKO BEZPEČNE PREDAŤ, KÚPIŤ, PRENAJAŤ NEHNUTEĽNOSŤ

spracovaním osobných údajov