Vykurujú váš byt susedia? Po novom sa náklady na vykurovanie rozdelia spravodlivejšie
29. 12. 2023

Vykurujú váš byt susedia? Po novom sa náklady na vykurovanie rozdelia spravodlivejšie

V mnohých bytových domoch majú susedia medzi sebou navzájom jeden nevypovedaný problém, ktorým je vykurovanie. Niektorí “šetria” na kúrení tak, že počas zimy nevykurujú, pretože sú vykurované okolité byty a tým pádom kúriť nemusia. Niektorí susedia tak majú nedoplatky, iní zas preplatky. Aby sa tento problém vyriešil a nedochádzalo k takým rozdielom v energiách pri jednotlivých bytoch, do platnosti prichádza nový systém výpočtu cien tepla v bytovkách.

Spravodlivejší bude tento výpočet najmä pre domácnosti s vyššou spotrebou, pre vlastníkov krajných a rohových bytov, ktorí v podstate vykurujú aj okolité byty a tým pádom za energie platia oveľa viac. Tento systém však prišiel do platnosti už začiatkom tohto roka, no prejaví sa až začiatkom roka 2024, kedy domácnosti dostanú ročné zúčtovanie za náklady na teplo. Niektoré domácnosti však už vedia, aké zmeny vo vyúčtovaní ich čakajú, nakoľko niektoré správcovské spoločnosti túto skutočnosť oznámili vlastníkom nehnuteľností v bytových domoch vopred. Ak tak neurobili, niektorí možno budú prekvapení.

Nový systém už nerozpočítava teplo medzi všetky byty rovným dielom, ako tomu bolo v minulosti. Domácnosti, ktoré šetrili, platili rovnako ako domácnosti, ktoré byty prekurovali a tým pádom nemali motiváciu “šetriť”. V minulosti bolo rozdelenie pevne dané na 60% základná zložka a 40% spotrebná zložka. Jedným z parametrov, ktorý zostal zo “starého” systému, je rozdelenie parametrov vykurovania na základnú a spotrebnú zložku, pričom výška základnej zložky bude mať hodnotu minimálne 30%. Súčasťou nového výpočtu by mal byť aj kontrolný mechanizmus zabezpečujúci riešenie nerovnomerných nákladov medzi jednotlivými bytmi v bytovom dome. Pri priestoroch s vlastným vykurovaním sa základná zložka rozpočíta aj na tie.

Novinka vo výpočtoch tepla pre domácnosti poteší najmä tých, ktorých “teplo” využívali okolité byty. Byt, v ktorom bolo kúrenie vypnuté a bol obklopený bytmi, kde sa vykurovalo, spotreboval teplo vo výške 70% nákladov na teplo v porovnaní s vykurovaným bytom. Vďaka tomu tak teplota v takomto byte neklesla pod 15 až 18 stupňov, čo znamená, že takýto byt by počas zimných mesiacov potreboval vykurovať len minimálne. Nový systém sa tak aspoň priblíži k dosiahnutiu vyrovnania nákladov na vykurovanie v jednotlivých bytových jednotkách.

Anetta Vlčáková
Autor: Anetta Vlčáková

Senior maklér, certifikovaný realitný poradca

 
Člen realitnej únie Slovenskej republiky  

Pomáham klientom kúpiť, prenajať alebo predať nehnuteľnosť tak, aby sa splnili ich predstavy o vysnívanom bývaní. Zabezpečím vám kompletný servis od prvého kontaktu až po odovzdanie nehnuteľnosti.

Svoje skúsenosti som získala počas praxe vo svete realít od roku 2008. Stále svoje znalosti však rozvíjam, aby som Vám – našim klientom poskytla služby na najvyššej profesijnej úrovni.
Niektoré z nich:

* Certifikovaný realitný poradca
* Mediátor
* Milionový makléř (moderní prodejní techniky: homestaging, videoprehliadky)
* Poskytovanie úverov
* Psychologické faktory úspechu v realitnom obchode...

K tomu patria moje nadštandardné vzťahy s bankami, katastrom, znalcami... Rada s Vami prekonzultujem aj finančné služby, aby ste mali to najlepšie, čo súčasný trh ponúka.

Čo to pre vás znamená?
Poskytnem Vám komplexné riešenie pod jednou strechou. Už nemusíte zisťovať a porovnávať.
Verím, že mnou poskytnuté služby vám uľahčia život a prinesú očakávané bývanie.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

REALITNÉ PODVODY alebo AKO BEZPEČNE PREDAŤ, KÚPIŤ, PRENAJAŤ NEHNUTEĽNOSŤ

spracovaním osobných údajov